PRZYLĄDEK DOBREGO WINA

Świat win południowoafrykańskich cechuje niezwykła różnorodność winnych szczepów, co zawdzięcza on dużemu zróżnicowaniu gleb oraz mikroklimatu, nawet w obrębie jednego, pozornie niewielkiego regionu.
Kraje
Republika Południowej Afryki
Ilość osób
8 osób
Termin (12 dni)
11.01.2018 - 22.01.2018
Cena
1950 USD + bilet lotniczy
Wyprawa bez przewodnika polskojęzycznego AFRICAline
Termin (12 dni)
10.10.2018 - 21.10.2018
Cena
2250 USD + bilet lotniczy
Wyprawa z polskojęzycznym przewodnikiem AFRICAline
Chcę jechać

Formularz zgłoszeniowy

 

Świat win południowoafrykańskich cechuje niezwykła różnorodność winnych szczepów, co zawdzięcza on dużemu zróżnicowaniu gleb i mikroklimatu, nawet w obrębie jednego, pozornie niewielkiego regionu. Producenci trunku stale zmieniają skład kupażu dbając o napływ nowości smakowych dla koneserów i amatorów win pochodzących z RPA i jednocześnie stwarzając możliwości nieograniczonego odkrywania kolejnych nut miejscowych win. Tę wspaniałą podróż doskonale uzupełnią degustacje miejscowych specjałów: oliwy z oliwek, brandy i czekolady.

Program podróży
Program podróży
Dzień 1
PRZELOT Z WARSZAWY DO KAPSZTADU

Przelot z Warszawy do Kapsztadu. Po przylocie transfer z lotniska do hotelu Cape Riviera. Nocleg w luksusowym pensjonacie, w malowniczej dzielnicy Kapsztadu- Oranjezicht, z widokiem na miasto i majestatyczną Górę Stołową.

Wyżywienie
-
Zakwaterowanie
Dzień 2
ZWIEDZANIE KAPSZTADU

Kapsztad jest dziś pięknym, nowoczesnym miastem, choć są miejsca, które pamiętają dramatyczne przemiany zachodzące w południowej Afryce. Jednym z nich jest Dystrykt 6, założony w XIX w. przez niewolników, imigrantów, handlarzy i rzemieślników. W 1966 r. zostali oni przesiedleni, a dystrykt mogli zamieszkiwać wyłącznie biali. Wysiedlonym przyznano wolną działkę Cape Flats, nazywaną do dziś „śmietnikiem apartheidu” i wciąż będącą jednym z najbiedniejszych miejsc w Kapsztadzie. Podczas zwiedzania nie zabraknie także wizyty w Langa, najstarszej części miasta. Obiad z miejscową rodziną zaowocuje próbą nauki choć kilku zwrotów w języku Xhosa pod czujnym okiem Mamy, czyli pani domu. Zupełnie innym doświadczeniem będzie spacer wśród pięknych domów na wybrzeżu, czy przejazd wzdłuż wijących się klifów morskich wzdłuż znanej drogi do Góry Chapmana, wiodącej do celu wycieczki- Góry Stołowej na Przylądku Dobrej Nadziei. Chętni mogą wybrać się na dodatkową wycieczkę na Plażę Boulders, żeby podziwiać kolonie pingwinów przylądkowych, jedynych osiadłych pingwinów afrykańskich.

Wyżywienie
śniadanie
Zakwaterowanie
Dzień 3
WINNICE W PAARL I WORCESTER - WZGORZA ROBERTSON - REJS RZEKĄ BREEDE - DEGUSTACJA WIN, OLIWY I BRANDY

W dolinie Robertson funkcjonuje aż 47 winnic, a w okolicy można znaleźć także tłocznie oliwy oraz sklepy oferujące różne rodzaje serów. Osią regionu jest rzeka Breede, której otaczające obszary zawdzięczają dużą żyzność, co najlepiej można obserwować z pokładu łodzi. Specjalność winiarską regionu stanowi wytrawny czerwony Shiraz, ale równie warte degustacji jest miejscowe Chardonnay czy Méthode Cap Classique. Wzgórza Robertson mimo letnich upałów oferują nawet delikatne Pinot Noir. Po drodze można wybrać się do parku ptaków, gdzie zgromadzono ponad 260 egzotycznych gatunków. W samym Robertson znajduje się słynna gorzelnia Klipdrift, odkrywająca tajniki produkcji brandy. Co ciekawe po raz pierwszy trunek ten poddano destylacji w 1938 roku. Doskonałym dopełnieniem dnia będą spacery wąskimi uliczkami w uroczych miejscowościach mijanych po drodze, obserwacja pracy rzemieślników i artystów, świeża kawa palona na miejscu oraz zakup najlepszych win regionu w przystępnych cenach.

Wyżywienie
śniadanie
Zakwaterowanie
Dzień 4
WINNICA ALLESVERLOREN - DOLINA RIEBEEK - MIASTECZKO MALMESBURY

Wyjazd do Allesverloren - najstarszej winnicy Swartlandu, słynącej ze znakomitych czerwonych win. Posiadłość założona w XVII wieku zachwyca bogatą historią i malowniczym położeniem. Na trasie wycieczki nie zabraknie Riebeek Kasteel, jednego z najstarszych miast w RPA, położonego w dolinie Riebeek, nazywanego często “najlepiej zachowanym sekretem Przylądka Zachodniego”. Wiosną okolice toną w odcieniach bieli i różu kwitnących drzew brzoskwiniowych. Wspaniałe krajobrazy przyciągają artystów, którzy często wybierają tę dolinę na swój dom i miejsce pracy twórczej. Wizyta w posiadłości Klovenburg połączona z degustacją win oraz oliwy z oliwek. Powrót do Kapsztadu z przerwą na spacer w pięknym miasteczku Malmesbury - “sercu Swartlandu”.

Wyżywienie
śniadanie
Zakwaterowanie
Dzień 5
ZWIEDZANIE ZAGŁĘBIA WINIARNI STELLENBOSCH

Stellenbosch to prawdziwe centrum produkcji win w RPA i nadzwyczaj bogate zagłębie winiarni. Skupia się tu ponad 300 winnic, z czego otwartych do zwiedzania jest około 100. Samo miasteczko oferuje liczne galerie sztuki, ciekawą architekturę oraz niepowtarzalny klimat. Dzień spędzony na obserwacji produkcji wina, zwiedzaniu w wielu winiarni, połączonym z degustacją, uchyli rąbka tajemnicy znakomitego smaku trunków pochodzących z tego regionu.
Nocleg w De Zalze Lodge, miejscu położonym na głównym szlaku winnic RPA. Można odpocząć w cieniu rozłożystych starych dębów lub wybrać się na wycieczkę rowerową do pięknego, zabytkowego miasta uniwersyteckiego w okolicy. Odrestaurowane budynki pozwalają poczuć atmosferę miejsca, jaka panowała tu 200-300 lat temu. W soboty w Stellenbosch odbywa się także pchli targ.

Wyżywienie
śniadanie
Zakwaterowanie
Dzień 6
ZWIEDZANIE STELLENBOSCH

Założone w 1679 roku Stellenbosch jest drugim najstarszym miastem w RPA. Uroki tego miejsca najlepiej przedstawi lokalny przewodnik, podczas spaceru po starym mieście. Przewidziano także zwiedzanie najstarszego domu w RPA, będącego częścią Muzeum Wsi. Nie zabraknie czasu na smakowanie świeżo upieczonego chleba, przysmaków z wołowiny, miejscowego wina uzupełniającego wymyślne dania w najlepszych restauracjach czy różnego rodzaju herbat. Idealnym zwieńczeniem podróży przez smaki kuchni RPA będą znakomite desery.

Wyżywienie
śniadanie
Zakwaterowanie
Dzień 7
DOLINA FRANSCHHOEK - "FRANCUSKI ZAKĄTEK"

Kolejnym celem na szlaku winnic RPA jest dolina Franschhoek, nazywana również "francuskim zakątkiem". To jedna z najpiękniejszych dolin winnych na świecie. W tradycyjnym francuskim miasteczku można znaleźć najlepsze restauracje w kraju, a wizyta w nich będzie niezapomnianym doświadczeniem dla najbardziej wybrednych kubków smakowych. W dolinie znajduje się trasa Cap Classique - śladami wina musującego produkowanego metodą szampańską.
Nocleg w luksusowym Le Franschhoel Hotel & Spa, obiekcie wielokrotnie wyróżnianym za unikatową atmosferę i doskonałą obsługę.

Wyżywienie
śniadanie
Zakwaterowanie

Avondrood Guesthouse, https://avondrood.com/ *

Dzień 8
FRANSCHHOEK - WYPRAWA ROWEROWA

Spotkanie z przewodnikiem i ustalenie planu wycieczki rowerowej w zależności od oczekiwań oraz samopoczucia Gości. Dolina Franschhoek to przede wszystkim bujne winnice i rozległe widoki na okoliczne góry, które uzupełnione lampką dobrego wina stanowią połączenie idealne. Turystyka rowerowa pozwala na eksplorację bocznych dróg ciągnących się między krzewami winorośli i odkrywanie zakątków, do których zwykle nie docierają turyści. W takiej scenerii ten rodzaj aktywności to czysta przyjemność, a przewodnik zapewnia, że w tym przypadku wino i rower sprawdzają się jako doskonały duet. Wizyta w 5 posiadłościach, degustacja win i czekolady, bez pośpiechu, dopasowana do potrzeb i możliwości grupy.

Wyżywienie
śniadanie
Zakwaterowanie

Avondrood Guesthouse, https://avondrood.com/ *

Dzień 9
DOLINA FRANSCHHOEK - ZWIEDZANIE MIASTECZKA HERMANUS - RELAKS NAD OCEANEM

Przejazd do Hermanus - jednego z najlepszych na świecie miejsc do obserwacji wielorybów. To rozwijający się ośrodek wypoczynkowy, który oferuje wszystkie nowoczesne udogodnienia, zachowując uroki wioski rybackiej. Popularność jaką przynosi miasteczku obecność waleni sprawiła, że w ciągu kilku ostatnich lat znacząco wzrosła liczba jego mieszkańców. Zakwaterowanie w Auberge Burgundy - uroczym domu w prowansalskim stylu, położonym w pięknej Starej Zatoce, zaledwie 50 m od oceanu.

Wyżywienie
śniadanie
Zakwaterowanie

Auberge Burgandy, http://www.auberge.co.za/*

Dzień 10
REJS POŁĄCZONY Z OBSERWACJĄ WALENI

Rejs na otwarte wody oceanu w celu obserwacji wielorybów południowego Pacyfiku. Poza waleniami wypatrywać na horyzoncie można również delfinów, pingwinów, fok i różnych ptaków morskich. Najlepszym czasem na podglądanie życia wielorybów jest okres od czerwca do grudnia. Rejs trwa od 1,5 do 3 godzin. Wyprawa godna poszukiwaczy przygód, pełna emocji i kontaktu z dziką naturą.

Wyżywienie
śniadanie
Zakwaterowanie

Auberge Burgandy, http://www.auberge.co.za/*

Dzień 11
POWRÓT DO KAPSZTADU – CZAS NA ZAKUPY

Przejazd do Kapsztadu. Czas wolny na zwiedzanie i zakupy. Następnie transfer na lotnisko i wylot do Polski.

Wyżywienie
śniadanie
Zakwaterowanie

-

Dzień 12
PRZYLOT DO WARSZAWY

*W razie braku dostępności zaproponowanych miejsc noclegowych zastrzegamy sobie prawo do zmiany zakwaterowania na inne, o takim samym lub podobnym standardzie.

Wyżywienie
-
Zakwaterowanie

-

Opiekę polskojęzycznego przewodnika AFRICAline (w opcji "z polskjęzycznym przewodnikiem")
Opiekę anglojęzycznego kierowcy-przewodnika
Zakwaterowanie zgodnie z programem
Wyżywienie zgodnie z programem
Transport w kraju docelowym
Opłaty w parkach narodowych i zwiedzanych obiektach
Atrakcje wymienione w programie bez adnotacji "płatne dodatkowo"
Ubezpieczenie
Kontakt
Przelotów międzynarodowych na trasie Warszawa - Kapsztad - Warszawa (koszt dodatkowy: ok. 3000-4000 PLN od osoby; bilet można rezerwować indywidualnie)
Wizy
Napojów bezalkoholowych i alkoholowych
Własnych wydatków
Zwyczajowych napiwków (kokszt ddoatkowy: ok. 60 USD od osoby)
Dopłaty do pokoju jednoosobowego (koszt dodatkowy: ok. 440 USD)
Kontakt